Thursday, March 27, 2014

10 Organizing Hacks - Jom buat reramai !


Hai peeps,

 Okay sempena cuti sekolah ni (yang berapa hari je lagi nak habis.haha)  marilah kite sama sama gotong royong kemas rumah. hihihi Biasa masalah nak bagi semua teratur yang banyak kita dengar kan. So here i gives some of hacks in organizing. 

stay tune !


1.  DIY Penyangkut Scarf / DIY Scarf Organizer

Okeh ni best, sebab biasa orang pempuan memang masalah dia adalah tudung/scarf. Ni sebabnya bilangan yang terlalu banyak dan juga sebab susah nak lipat. even kadang kadang sebab kalau lipat, kita tak nampak dah so tak terusik dah scarf tu. jadi membazir lah kan. 


Haa, ni lah rupe tudung yang berlonggok. hehehe  


So untuk mengelakkan ia berlaku, jom reramai buat macam ni. DIY scarf holder. Lain sikit dari yg kite beli tu and it it cheap ! tu yg nak dengar kan. hehe


Ok boleh check full tutorial here k.


2.  Tempat sesuai untuk simpan tweezer/ Tweezers Places

ok ni biasa terjadi kan, bile kite nak guna dia, tak jumpa cari tapi bile tak nak guna ada je depan mata kan. bagi mengelakkan hal ni, boleh guna magnet dan tampal di kabinet tandas or cermin tandas. lepas tu semua alat-alat besi tuh contohnya pencabut (tweezer) dan lain lain boleh kasi lekat di magnet tu. orite settle masalah. 

ni contoh yang dah jadi. heeeee








ni tak payah tutorial pun. haha tapi source from here :))


3.   Manage your Cords (Wayar)

Ni satu lagi masalah terbesar zaman sekarang. bile teknologi makin tinggi, wayar pun makin banyak. beheeee. bukan apa, satu rumah mesti sorang satu phone, charger phone lagi, wayar laptop, charger tab, ipad lagi dan banyak lagi (tak larat nak membebel).  Ok pendekkan cerita, cara nak bagi nampak wewayar tu tah bersepah dan disusun rapiadalah guna : 


Tadaa !!!  Tisu tandas !! Biar betul. Ye betul. nama pun DIY kan. hehe
 


So, akhirnya jadilah macam ni :

comel kannnn ! boleh tgk full tutorial here :))

4.  DIY rak buku / DIY bookshelves

Ni paling cantekkkk. comel gile kalau letak dalam bilik budak2 kan. soooo marvelous idea ni. Dia buat DIY rak buku guna pvc tadang hujan tu (rain gutters). sangat senang nak buat, tak mahal a.k.a murah dan juga cantik pun cantik. Macam nilah hasilnya : 




Cool kan !! 
 ok nak tahu macam mane nak buat lihat click here


5.  Penyimpanan bahan memasak / Spice storage

This is such a cool idea. seriously. cara yang paling mudah nak capai dan mudah nak simpan. terutamanya bahan-bahan yang selalu guna time masak kan. So cara dia, gi beli mop holder kat kedai (kedai hardware biasa ade) then tampal atau nak kukuh guna paku and.....

Tadaaa!!! siap !!! macam ni jadinya 
 
 Use a mop holder to store spices on the inside of a cabinet door.



6.  Children toys Zoo Keeper

Yang ni paling menarik minat saya, sebabnya memang nilah masalah bila ada anak kecik. patung, bear memang sah untuk kanak-kanak perempuan kan, lepas tu tak tahu nk susun macam mane nak kasi elok. jadi ni boleh jadi penyelesaian terbaik. beheeee. setakat ni lah. hehe

nilah hasilnya !! cantik sangatttt!! 
tapi nak buat cantik mcm ni kene banyak effort lah. hehe


 cantik kan! kalau nak tengok macam mane nak buat source here


7.  Use a Shoe Organizer to Store Cleaning Supplies

Guna tempat gantung kasut untuk menyimpan bahan-bahan pencuci :) good idea jugak. sbb tempat gantung tu senang nk gantung belakang pintu, lepas tu bahan-bahan pencuci tu senang lihat dan senang nak capai. Ok prove ! 


selamat mencuba! macam ni jadinya 



8. Bakul buku beroda / DIY Rolling Book Basket 

yang ni best jugak, sebab buku memang berat kalau angkat banyak-banyak kan. so sememangnya tepat bila buat bakul yang ada roda untuk simpan buku dan majalah2. sebabnya nak kutip pun senang, tak payah nak angkat berat-berat. tapi apa yg saya terfikir, bile buat roda ada roda ni, kite boleh suruh anak-anak yg kemas (sape suh wat sepah). haha  bukan mendera, cuba nak diaorg belajar, pandai sepahkan, pandai kemas. tak ke tu salah satu pelajaran yg penting jugak. hewheww. 


yang pasti, bakul ni paling happening ! nk buat lah satu :))


 

cantik kan !!!  source here


9. Rak Surat Ikea/ Ikea Hack Mail Rack

kadang-kadang surat menjadi masalah besar kat rumah kan. bile ada yang tak nak baca dulu, campak je atas meja, yang dah baca tapi tak sempat nak masuk file lagi, campak jgak atas meja. last-last hilang. beheeee. jadi bagi mengelak pisang berbuah dua kali (cewah) mari kite buat rak surat DIY nih. senang-pun senang dan yg penting cantik !!


ni hasilnya !!



10. Penyimpan Kunci / Swiss Army Key Ring


Kunci memang penting, kalau hilang boleh bawak bala kan. terutamanya kuci rumah. satu lagi, kalau perempuan, biasanya masalah adalah nk cari kunci dlm handbag. sangat menyakitkan hati bile tak jumpa. behehehehe so ni boleh dikatakan salah satu penyelesaian. haha buat tempat simpan kunci ala-ala pisau army tuh. haha

tada!! comel jugak. haha 


nilah hasilnya. nak tahu macam mane nak buat. lihat ni full tutorial :)



Ok selamat mencuba semua !!

saya pun nak gi buat dah ni. 
byeeeeeee!













Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This Share on Google Plus Share on Tumblr

No comments:

Post a Comment

Jom tengok ni :