Sunday, May 18, 2014

Bandung, Indonesia : Pasar Baru dan Tangkuban Perahu

Hai peeps!


Sambungan daripada Bandung Travel and Tips aritu. Lama baru ada mood nak sambung. Hehe Sekarang nak cerita perjalanan kami kat sana. So kami sampai Bandung sekitar jam 12 tengah mlm, sampai hotel 1 pagi. Keje gile sikit sebab sampai tengah malam. mehmeh salahkan airasia yer, sebab flight kitaorng delay. Stress gak sikit tunggu. Tp nak wat cemane, nak jalan punyer pasal. Kikiki So sampai-sampai hotel, mesej parent masing-masing, mesej abam-abam yang ada, terus tido.


Actually banyak dah lupa sebab dah lama pergikan and ada jugak yang lupa nak ambil gambar, tapi saya cerita mana yang ada lah yer :)



Pasar Baru Bandung @ PasarBaru Trade Center

The next day we all ke Pasar Baru. Pasar Baru ni lapan tingkat tak silap saya la. So memang seharian duk sini saja. Dari pagi sampai la petang (6 pm). Pasar Baru ni memang heaven bagi wanita.haha tempat shopping kain  pasang, blouse, t-shirt dan macam-macam lagi ada.



Pasar Baru




Tapi yang paling best shopping baju kahwin murah. hehe jimat banyak compare dengan dekat Jakel. hihi tengok gambar tu, semua kitaorang lembang (sepahkan). yelah rambang mata bila tengok semua. haha asalnya dah set tema, last-last lari.haha Tapi takpa memang berbaloi datang sini. Duit pun banyak abis. tssk T__________T




Macam-macam lagi yang boleh cari kat sini. Murah tu memang murah nak compare ngan kat sini kan. Baju renang yang biasa jual dekat Malaysia RM 100++ dekat sana saya boleh dapat dalam RM40. Tapi kene jugak la kos pengangkutan and penginapan semua kan. But since saya dapat tiket and hotel yang berbaloi why not kan :)



Tangkuban Perahu 

Actually Tangkuban Perahu ni bekas gunung berapi yang masih active (kalau tak silap), sebab sekarang pun kadang-kadang dia masih aktif.  Nasib kitaorang baik, kalau pergi dua minggu sebelum, gunung berapi ni active, so masa tu tak dibenarkan melawat la. fuhhh seb baik. hehe 






Tangkuban Perahu ni sangat cantikkkk. tempat dia sejuk sebab atas gunung. Nak naik pun lama jugak la. Bekas gunung berapi yang tinggalkan kawah besar. Kalau tak silap, dipanggil tangkuban perahu sebab bentuk gunung seperti bentuk perahu.



 

 


Di Tangkuban Perahu ni pun ada juga jual barang-barang kraf tangan, t-shirt dan juga lain-lain. Tapi satu je, kalau korang tak nak beli jangan tawar or tunjukkan minat. sebab kalau tak diorang follow sampai la habis. lagi takut kalau diorang force. So kalau tak nak beli, just pangkah awal-awal dan muka kental sikit r. Tak boleh cakap baik-baik. Tapi tak da la kena berkasar. no no just cakap dengan tegas.


Okey tu je setakat ni. Nanti sambung lagi untuk next destination :)
Happy reading guys !




credit : padmatnt, afinarentcar

 








Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This Share on Google Plus Share on Tumblr

No comments:

Post a Comment

Jom tengok ni :