Friday, May 2, 2014

Bersin vs Menguap


hai semua, Bersin dan menguap. 
Saje nak cerita fakta menarik tentang bersin dan menguap, sebab baru dapat email tentang ini. Jom kita share !


gambar hiasan bersin. sumber

"Bersin itu  datang dari Allah s.w.t dan menguap itu dari syaitan. Jika salah seorang kalian meguap, maka tutuplah mulutnya dengan tangannya dan jika ia mengatakan "aaah..." maka syaitan tertawa di dalam perutnya. Sesungguhnya Allah s.w.t menyukai bersin dan membenci menguap" 
          Hadis riwayat At Tirmidzi.
Nabi menjelaskan bagaimana seseorang yang mendengar orang yang bersin dan memuji Allah agar membalas pujian tersebut. Rasulullah bersabda:

"Apabila salah seorang diantara kalian Bersin, maka ucapkanlah Al-Hamdulillah, dan hendaklah orang yang mendengarnya menjawab dengan Yarhamukallahu, dan bila dijawab demikian, maka balaslah dengan ucapan Yahdikumullahu wa Yushlihubaalakum"
HR. Bukhari (622) sumber


 Gambar hiasan menguap. sumberRasulullah s.a.w juga pernah memberitahu kita bahawa meguap berasal dari gangguan syaitan. Oleh yang demikian, apabila kita menguap atau terasa hendak menguap :


Berusaha menahan sedaya upaya.

Sabda Nabi s.a.w 
"apabila salah seorang dari kalian menguap dalam solatnya, hendaklah ia berusaha menahan menguapnya sedaya upaya kerana ia boleh menyebabkan syaitan masuk" 
(hadis riwayat Muslim)Hendaklah kita menutup mulut

Samaada dengan tangan kiri atau kanan, depan atau belakang kerana Nabi s.a.w tidak menetapkan mana-mana bahagian. Terima kasih and happy reading ^^


Boleh sambung baca : Adab Bersin Dalam Islam
Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This Share on Google Plus Share on Tumblr

No comments:

Post a Comment