Sunday, April 13, 2014

Visit Singapore - Universal Studio

Hai, 


Arini nak cerita trip pergi Singapore (tahun bile ntah lupa dah sbb lame dah, eh rs dalam 2010/2011). Kami pergi satu family, bertolak dari terengganu (home sweet home) then sampai johor. Tidur dekat Mutiara Hotel Johor , (untuk penjimatan berganda) sebab ynag macam kita tahu kan, singapore punyer currency lg mahal dari kita sbb tu lah kene penjimatan berganda. hahaha. Masa tido kat Hotel Mutiara tu jumpa Ahmad Idham tau ngan family dia. sedikit teruja la sbb kite ni jrg jumpe retiss. hahahah jakun kannnn ( tu pun nak cite, org lain da berlambak da jumpe dia). Cissss

 Oh ya, dari johor korang boleh naik bas tau, straight sampai depan pagar Universal Studio. betol, tak caye sudah. Bas tu dari Johor ---> Universal Studio RM 5, balik dari Universal Studio ----> Johor 5$ Singapore Dolar. Bas tu dekat setsen bas Larkin, Johor Bharu dekat je dari Hotel Mutiara tu. Tapi ni info masa tahun 2010 tau. uolls kene check balik rate untk tahun ni.  I takut misunderstood nanti :)

Ni ha gambar bas tu.

Once dah sampai, ape dalam fikiran I, singapore ni negara yang memang bersih. I salute diorg bab tu. Sebab ape, masa dalam kereta i ternampak ada kerja-kerja tar jalan, not the whole jalan, tapi tar lubang yg kat jalan. so i nmpak diorg potong lubang tu bagi square then baru bubuh tar tu same level macam yang asal. so tak nampak pun jalan tu sbnrnye ada lubang sbelum ni. tu tak kisah la kan, yg jadi masalah bile tar main lantak je ni. jalan tu jadi tak rata, tetiba ada setompok tar (selompok dia taruk dlm lubang tu). akhirnya tayar keta aku plak rosak kan. ok dah dah membebel. 


Back to our business. (business la sgt). Ok sampai dekat universal studio tu, raaaaamaaaaaaii gilerrrr orangggg. a bit sad, i lupa nak ambil gambar org tengah ramai-ramai tuhhh. haha betol, ramai gilerr org sebab tu time cuti sekolah. Tapi satu la, masa i pergi tu cuti sekolah and then christmas. so bad laaa. but tak cuba tak tau. heee 

So dalam banyak-banyak tips i nak bagi yg paling utama adalah :


  1. Jangan pergi time cuti sekolah unless u nak beratur panjang-panjang yang boleh membawa kepada tahap kesabaran dewa. seriously memang tercabar.  
  2. Tapi kalau tak de hari lain jugak, just ada school holiday je yg boleh gather satu family, belilah express tiket. tapi harga dua kali ganda tak silap i.  
  3. Beli tiket USS online and print. Kitrang terselamat daripada beratur panjang dekat kaunter tiket adalah sebab adanya i yang telah booked online USS ticket. haha nasib baikkk fuhhhh. (berbangga kejap)
  4. Nak tukar duit tukar lah siap-siap kat Malaysia, sebab i tukar dlm USS tu beza giler harga. so rugiiiiii lahhhhhhhh. baru nk borong byk-byk souvenir. stressss.

Ok dah dapat masuk USS dah happyyyyy ! yeayyyyy ! Oh jgn lupa, maps yang dia bagi tu sgt berguna. memang ktrg berpandukan maps tu je. nak cari tempat makan halal and etc etc. so jgn buang tau ! Boleh download maps LINK HERE

Kitrg tersilap masuk yg non-halal punyer kedai (tak sempat duduk lagi) , pastu nasib baik ada sorg pekerja ni dtg and bgtau, terima kasih ye encik pekerja :) 


Ok enjoy gambar kat bawah !

Ni Hollywood tak silap

 
Bole jalan2 ala-ala dekat hollywood. haha sgt cantekk !
Lagi ada Monster Rock at Pantages Hollywood Theater.

 New York.


 Lights, Camera, Action! hosted by Steven Spielberg. 
Dia tunjuk macam mane diorg directed movie yg nampak real. mmg real pun siap ada hurricane and terbakar. So niceee !  Dekat New York ada lagi Sesame Streets Spagheti Chase and etc etc.



Sci-Fi City  





Sci-Fi City paling best, bagi i la, sbb kitrg suke naik roller coaster ! Nampak tak roller coaster tu ada dua. giler best yang color biru tu macam kite tergantung, kaki terhuyung-hayang je. kene cabut kasut. Mane tak teruja mak. hahaha best sgtttttttt. Mama kat bwh tengo empat org anak dara dia naik benda alah tu, Istigfar terusss. Mmg kalau nak pergi lagi sebab nak naik benda nih. haha 


Lagi dekat Sci Fi ada  Transformer, Battlestar Galactica (Roller coaster tu) and Accelerator. Transformer pun best jugakkkkkkkkkkkk, dia sebenarnya ( melalui pemerhatian kami la), dia bagi korg naik kereta ala-ala transformer pastu duduk dlm scene yg mcm 5D bumblebee baling korg pastu kereta tu jatuh bangunan laju-laju pastu lempar sana lempar sini pastu ada bara api menghala kat kereta korg (macam rel siap rs panas api tu). Kesimpulannya sebenarnya ada rollercoaster jgk dlm tu tp tak nampak la. Tp best. 10 bintang !!

Ancient Egypt

Dekat Ancient Egypt ade Revenge of the Mummy. yang ni mcm msk rumah hantu skit. rsnye la, sbb kite xmasuk sbb pekerja die ckp mcm tu. kite mmg penakut banyak. haha so tak msuk.


 Treasure Hunter. yang ni mcm sesuai uk kanak-kanak skit.hehe sebab slowww gitu naik kete api tu and pusing-pusing. tapi yg dewasa nak naik jgk pun bolee. kita bayar OK! haha

Pastu makan kat kedai ala Arab ni Oasis Spice Cafe (halal), terkejut tgk harga, bukan ape sbb bile convert currency satu pinggan ns briana harga RM30 tp bedal jelah sbb mmg lapar. dari pagi sampai malam kot ktrg kat sana. syokkkkk.


 
 Sory gmbr senget. dah tukar tapi die tetap senget. lantak dia lah, kepala senget kot.
 
Anddd kitrg bwk backpack setiap sorg sebab nak isi air mineral banyak-banyak (sbb ktrg memg suke dahaga) dan roti gardenia coklat banyak-banyak, incase dlm tu tak banyak kedai halal.  satu lagi, botol air yang dah kosong jgn buang. nani nak guna buat tadah air utk amik air sembahyang dan utk ke tandas. mcm uols tahu tandas dia xpakai air. Opsss. pastu masa kitrg pergi tu surau dia tak siap lagi, so sembahyang kat satu bilik kecik kat customer service dan amik air sembahyang kat tandas (sedihkan). Tapi i dont know now dah siap ke belum surau tu. sbb masa i pergi tu ada mak cik tu berani sound kat pekerja USS tu, dia kate " U tahu customer u from Malaysian and muslim so u supposedly sedia la surau utk sembahyang" and then i salute mak cik tu. memang patut kene marah. hehe

Far Far Away




Dekat Far Far Away ala-ala Disneyland gituwww. hehe Ada Shrek 4D yang bersin depan muka kite. Betul2 rs geli.hahaha pastu ada Donkey Live, Enchanted Airways, Magic Potion Spin and haa tu jelah. Tapi best best best. Kene cube sume. Yang mcm teater tu Donkey Live. Nice Experience. 

The Lost World


This one Meet Diane if I not mistaken. Tapi satu  je, i rasa tu tipu la, bukan yg betul. mane ade wujud lagi kan kan kan. (Rs cam bodoh gi caye) haha Tp memang takkk a nak caye! haha 





ok gambar ni lawak.hahaha pak cik buat pose ni then ktrg pun amki jgk laaa.hahaha nice one! Di Lostworld ade Amber Rock Climb, Canopy Flyer (best), Dino Saorin, Jurassic Park and WaterWorld. Kitrg x try sume pun sbb tak sempat (even sampai malam) 

  
Night View

 
 USS view on night :)
 Hope you guys enjoy.
Thank you for reading this :)



Ketahui lagi:
 Najib berkahwin dengan tunang orang?








Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This Share on Google Plus Share on Tumblr

No comments:

Post a Comment

Jom tengok ni :