Friday, April 18, 2014

Cara ringankan blog - fast load Part 1

Assalamualaikum dan hai semua !

Blog yang loading lambat memang stress kan. Kadang-kadang ni la puncanya backout reading happend. yelah dah syok-syok nak baca tetiba kene tunggu lama sebab blog berat. Loading lama gile dan internet plak tengah siput-siput je. kesian kat siput. maaf yer.


Sebab saya pun orang yang tahap kesabaran rendah. benda lain saya boleh tahan. tahan maki? tahan. tahan lasak? tahan. haha yer yer je. Tapi satu je saya tak tahan sabar. ish ish teruk perangaikan. Sebab ini jugaklah saya korekkkkk jugak cari tutorial nak cepat kan load blog. 


Dan saya pun dah cuba, memang berkesan. So nak share ngan korang lah ni. Jom tengak macam mane. Saya guna dua cara tau dan dua-dua cara guna coding je. 



1. Fisrt coding



<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js">
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});</script>


Copy coding ---> dashboard ---> layout --> add widget --> html/java ---> paste --> save
 Siap !



 2. Second coding 



<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.6.2/jquery.min.js"
type="text/javascript" charset="utf-8"></script> <script src="http://stylifyyourblog1.googlecode.com/svn/trunk/lazyload.js" type="text/javascript" charset="utf-8"></script> <script type="text/javascript" charset="utf-8"> $(function() { $(".post-outer img").lazyload({placeholder : "http://2.bp.blogspot.com/-7mu1o035Ssk/TqmCSGtOLaI/AAAAAAAABWs/RAXNJm5NDPk/s1600/greys.gif"}); }); </script>


Copy coding --> template --> edit html --> ctrl + F --> taip </body>   ---> paste coding before </body>

Siap !




Ok simple kan !
Credit to Lazyload dan  Ameno World
Selamat mencuba semua. 



Nanti saya update Part 2 yer. 
ada lagi nak cerita :)



Thanks reading this. 
Jangan segan komen :)










Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This Share on Google Plus Share on Tumblr

No comments:

Post a Comment